Recent Posts

Wednesday 18 June 2014

Resepi Kek Banana Walnut Butterscotch

Rajinnya aku update blog ! hehe. Banyak masa terluang agaknya.
Pun sempat nak baking cake once again.

Kali ni banana walnut butterscotch. Memandangkan aku peminat pisang dan butterscotch. Ada sesetengah orang suka kek pisang ni dengan dengan salted caramel, well ini ikut selera tekak aku.
Kalau korang nak buat guna salted caramel pun boleh, takde masalah dan still sedap.

Untuk resepi kek aku ambil dari blog Cake2U
Resepi kek ni memang sedap sangat, gebu dan lembut.
Cuma biasalah aku sedikit menderhaka resepi. Maafkan saya. Tapi result masih sedap. Korang tak caye ? Tak caye trylah buat. :D

Untuk resepi butterscotch aku ambik resepi blog mana tak ingat, resepi mat saleh.
Untuk krim pulak aku buat resepi sendiri je.

Banana Walnut Cake 

(A)
250 g unsalted butter
180g gula castor
2 st esen vanilla - aku guna 1st je

(B)
4 biji telur (gred A)

(C)
4 biji pisang besar - aku guna 1 1/2 cwn pisang yang dilenyekkan

(D)

350g all purpose flour - aku guna superfine flour
4 st baking powder
1 st baking soda
sedikit garam - tak letak

(E)
6 sb plain yogurt / buttermilk- aku guna yogurt
1 cwn walnut- aku guna 2 cwn walnut

1. Panggang chopped walnut sampai masak lebih kurang 10 minit (panaskan oven sebelum panggang)
2. Mix bahan A sampai kembang dan putih. Kemudian tambah telur satu persatu.
3. Lecekkan pisang kemudian masukkan dalam adunan butter tadi
4. Masukkan bahan D sebanyak 3 kali masuk dan putar.
5. Tambah bahan E, bakar guna suhu 160 darjah celcius dan selama sejam atau sampai masak. Aku bakar guna 2 loyang. So masak bakar pun dalam 30 minit je.

Butterscotch Sauce 

1 cwn gula perang
50g butter
200ml dairy whipping cream

Panaskan butter sampai cair, kemudian masukkan gula perang.
Gula api kecik ye. Kemudian kacau sampai gula hancur.
Masukkan whipping cream dan kacau. Masa ni mungkin caramel tu mengelegak gitu. Jangan risau, teruskan kacau dan didihkan sebentar kemudian tutup api. Sejukkan

Untuk krim, aku guna cream cheese ye. Sebab aku memang suka cheese. Sedap dan berkrim disukai ramai. Hehe.
Kalau yang nak guna swiss meringue buttercream pun takde masalah. 

Cream Cheese Butterscotch

250g cream cheese - aku guna tatura
125g butter 
2 cwn fresh cream
3 sb icing sugar
4-5 sb butterscotch sauce 

1. Putar butter dan icing sugar sampai sebati. Masukkan cream cheese dan pukul sebati. Sebelum pukul butter dan cream cheese keluarkan dari peti sejuk letak kat luar suhu bilik dalam 15 minit barulah boleh pukul. 
Kalau satu di antara dua bahan tersebut berada pada suhu bilik (maksudnya tak sejuk langsung) bila pukul dan mix akan berketul dan tak licin.
 2. Bila dah dua bahan tersebut sebati bolehlah masukkan fresh cream dan pukul medium speed sampai licin dan agak sedikit kental.
3. Tambahkan sos butterscotch tadi dan pukul sebati.

Happy Baking ! 
  









3 comments:

mayangbakingmadness said...

besnyer... tak sabar nak wat wiken ni... mmg dok tengah mencari reseipi akhir nyer berjumpa di sini

mayangbakingmadness said...

besnyer... tak sabar nak wat wiken ni... mmg dok tengah mencari reseipi akhir nyer berjumpa di sini

rasheidatabor said...

Gambling Hall of Fame at the Grand Victoria Casino & Hotel
Plan your next event or meeting at Gambling Hall of Fame at the Grand Victoria Casino & 오산 출장마사지 Hotel in 파주 출장샵 Richmond, VA. Check 김제 출장샵 out total 전주 출장샵 event 경상북도 출장안마 space, meeting rooms, and request a

Post a Comment